Omalta osaltani odotin ehkä eniten uuteen kulttuuriin
tutustumista, erityisesti ruokakulttuuriin. Vezprémin ravintolat olivat
pettymys, mutta toisaalta kuvasivat hyvin mitä unkarilaiset todella syövät:
yksinkertaista ruokaa ilman kasviksia ja kastikkeita. Usean eri kulttuurin
vaikutus toki oli aistittavissa ruuissa, mutta toteutus ei ollut vielä ihan
sitä tasoa mitä olisin toivonut. Viinit taasen yllättivät positiivisesti - ne
olivat parempia, kuin olisi Alkon valikoimien perusteella voinut odottaa. Alkon
sisäänostopolitiikka suosii isoja viininvalmistajia, joten parhaimmat viinit
ovat jääneet Unkariin odottelemaan matkailijoita.
Budapestin ruokakulttuuri taasen yllätti odotukset, jotka
olivat laskeneet alkumatkasta. Loistavaa – joskin epäeettistä hanhenmaksaa ja
hyvin valmistettuja pihviruokia löytyi suomalaisille edulliseen hintaan
helposti. Omalta osaltani eräänlainen huipentuma oli lauantain gaalaillallinen,
jossa oli tarjolla pohjoisen maailman herkkuja, kalat oli valmistettu Nobu -ravintolassa
ja olivat kyllä suussa sulavia. Joskin olisin ehkä nauttinut mieluummin jonkin
muun maailmankolkan ruokia - onneksi valikoimassa oli myös japanilaisia,
alaskalaisia ja eskimoidenkin herkkuja. Ruuat olivat kyllä erittäin hyvin
valmistettuja ja käsitykseni Unkarin ruokakulttuurista parani taas. Tekisi
kyllä mieli käydä hieman sparraamassa suomalaiseen ruokakulttuuriin, koska
siellä tarjottiin Suomalaista herkkusienisalaattia? Tulipa sellaistakin
maistettua… (Missä korvasieni tai Kittilän kuuluisa männyntuoksuvalmuska eli
matsukake tai vaikkapa siika?). Taisin mainita tästä ohimennen
yllätyspuheessani - joka oli ennen kaikkea minulle yllätys.
Kaiken kaikkiaan matka oli ikimuistoinen ja ehkäpä suurinta
antia olivat kuitenkin opiskelijatoverit - hauskat ja opettavaiset keskustelut
pitkin viikkoa. Kulttuurihistoriasta sai ihan hyvän käsityksen, vaikka olisin ehkä toivonut heti alkuun tiivistä luentoa Unkarista ja polittisesta historiasta, se olisi auttanut ymmärtämään ehkä paremmin kokonaisuutta. Artikkeleista toki sai jonkinlaisen käsityksen, mutta kun joku kulttuurissa elävä asian kertoo omin sanoin, saa siitä yleensä huomattavasti enemmän irti. Budapestissä olisin viihtynyt pitempään ja aionkin mennä sinne uudestaan viimeistään keväällä.
-Teemu Raasakka
Omat odotukseni ennen matkaa koskivat pääosin tutustumista hotelli- ja matkailualan yrityskulttuuriin. Tämä osuus jäi mielestäni turhan vähäiseksi.Tulevilla opintomatkoilla myös esim. ruokailuun käytettävät paikat voisi valita siten, että he voisivat kertoa omista ravintoloistaan( liikeidea, miten lista on rekennettu jne.) vaikka sitten tulkin avustuksella.
VastaaPoistaLisäksi tällaisena uteliaana naisena ja hygieenikkona minua aina kiinnostaa se miltä keittiöt näyttävät ts kannattaako syödä vai ei, miten astianpesu ja henkilöhygienia on hoidettu. Kempiskin kierros olikin kaikkea tätä, monipuolinen katsaus hotellin toiminnasta . Samaa olisi toivonut myös Veszpermin hotelleista vaikkakin ne olivat pienemmässä mittausuhteessa. Pieni koko tekee minusta itse asiassa asioista yleensä sympaattisempia. (heh)-eira-
Ei tästä mikään kommentti kyllä pitänyt tulla vaan kokemus...
VastaaPoistaReissu oli antoisa ja turistin näkökulmasta monipuolinen, mutta ehkä itsekkin olisin odottanut vielä enemmän jonkinlaisia luentoja tai perehtymistä unkarilaisten matkailunopiskelijoiden opintoihin. Jotenkin opiskelijoihin tutustuminen jäi kovin vähäiseksi. Ruoka oli minustakin alkeellisempaa Veszprémissä ja kaukana siitä mitä Budabestin anti oli. Oli kuitenkin mukava nähdä, minkälaista perinteinen unkarilainen ruoka on, mutta ravintolavalinnat olisivat voineet olla monipuolisemmat, sillä niitä kasviksiakin näytti kyllä löytyvän:)
VastaaPoistaRuokakulttuurin näkökulmasta minusta oli yllättävääkin, että niin moni meistä reagoi aika voimakkaasti Unkarin ruokailutottumuksiin. Tämä kertoo siitä, että me suomalaiset olemme hienosti sisäistäneet terveellisen lautasmallin. Itse nautin matkustaessani siitä, että pääsen näkemään miten eri maissa ruokaa nautitaan, miten sitä on valmistettu ja miten sitä tarjoillaan. Osasin kylläkin jo aikaisempien Unkarin vierailujen pohjalta varoa tätä ruokakulttuuritunnetta, joka ei välttämättä miellytä meitä moderneja suomalaisia. Nälkää ei kuitenkaan tarvinnut nähdä ja Budapestin tarjonta sitten taas olikin aivan erilaista. Viinitilalla olisin kobvasti halunnut päästä näkemään tuotannon puolen....
VastaaPoistaHei! Kokemukseni Unkarin matkasta on vähän toisenlainen kuin muilla, koska työni on niin erilainen kuin muiden ryhmässä olevien. Kuten Eira kirjoitti se puhtaus myös minua kiinnosti. Koska olen "vanha" puhsituspalvelualan kouluttaja. Tämä kierron Budapestin hotellissa oli mieleenpainuva ja vastaava olisi voinut Veszprémissä. Ruokakulttuuri yllätti, mutta positiivisesti, koska en kärsinyt matkalla vatsavainoista!
VastaaPoistaOnneksi kaikki hygieenikot eivät nähneet ensimmäisen ruokailupaikan tiskausta. Kaikki lasit pestiin rätillä kaljahanojen vieressä. Mahdollisesti vähän vettäkin käytettiin. Mutta kaikki kokemukset rikastuttavat, kun on liikkeellä "maassa maan tavalla" -asenteella.
VastaaPoistaTämä ruokakulttuurista yllättyminen liittyi minulla omiin ennakko-odotuksiin. Olin kirjannut ensimmäiseen tehtävään, että uskon Unkarin olevan tunnettu gastronomiasta ja viinimatkailusta... Ajattelin maan olevan jonkinlainen kulinarismitaivas :) Viinin suhteen odotukseni olivat oikeassa, tai no lähinnä se rajottui minulla siihen haistelupuoleen, mutta mitä muiden kommenteista voi päätellä.
VastaaPoistaNiin ja tähän ruokahommaan piti vielä lisätä se, että Eevan kanssa vierailimme Budapestin tunnetuimmassa kaffilassa (mikä-sen-nimi-nyt-olikaan) ihan hotellimme lähellä ja se oli kyllä mainitsemisen arvoinen kokemus! Luin jostain, että vitriineissä on päivittäin tuhatta sorttia kakkuja. Strawberry dream ja Baileys Cake (hups, siinä saattoi olla alkoholia) ainakin maistuivat erinomaisesti! Ihmisiä oli tungokseksi asti ja miljöö mitä romanttisin. Ah -suosittelen!
Ruokakulttuuri ei sinänsä yllättänyt, koska edellisltä reissulta oli jonkinlainen mielikuva unkarilaisesta ruuasta. Kovin suurta muutosta ei 15 vuoden aikana ole tapahtunut. Oli mielenkiintoista ruokailla monissa hyvinkin erilaisissa ravintoloissa ja hyvässä seurassa. Haluankin näin julkisesti esittää kämppäkaveri Teemulle suuret kiitokset erittäin mielenkiintoisista ruoka-analyyseista. Teemun, todellisen ruoka-ammattilaisen, kommentit esimerkiksi annosten visuaalisesta ilmeestä ym. avasivat uusia näkökulmia ruokailu- ja ravintolaelämyksiin, asioita joita ei ole ennen juurikaan ajatellut. Myös Teemun viinivalinnat menivät nappiin, ainakin silloin kun minunkin lasiin riitti kaadettavaa..
VastaaPoistaVersez sans oublier personne!
VastaaPoistaJäämmekin odottamaan niitä annoskuvia, jotta voimme kotonakin valmistaa annoksia sekä perinteisestä että modifioidusta unkarilaisesta keittiöstä.Erityisesti minua kiinnostaa RT illallisen kalat ja muut nordic bufeen tarjoilut. Kuten sanoit unkarilainen juomakulttuuri ei kauheasti kalpene muun eurooppalisen rinnalla ja erityismaininta siitä etten enää koskaan sivuuta Option sikariarvosteluja!!
VastaaPoistaSuomen kieltä parhaimmillaan ;D
VastaaPoistaAnnoskuvat eivät olleet puhelimella onnistuneet ja gaalaillallisella en oikein viitsinyt kuvailla hirveästi...
VastaaPoistaUnohtui mainita Budapestin hienot "rauniopubit" ne jäivät ehkä isoimpana "ravintolaelämyksenä" mieleen...Kiitokset Mikalle ja Eiralle niiden löytämisestä!
Tässä linkissä esimerkki - ei kyllä näyttänyt samalta kuin se missä kävimme mutta ideana pubeilla on "valloitta" purkutuomion alla oleva rakennus ja pitää pubia siinä niin kauan kuin rakennustytöt alkavat - siis ihan luvan kanssa....Sisustus on hankittu kierrätyskeskuksista...Todellinen "ekobaari?"
http://www.szimpla.hu/budapest/pictures
Olis se sittenkin tuo sitä oli vaan edelleen sisustettu eli oli hieman erinäköinen...
VastaaPoistaPirre:ilmankos vatsatautini alkoi tuon sunnuntairuokailumme jälkeen
VastaaPoistaTerve Teemu & co,
VastaaPoistaTuo kuvagalleria, ainakin mitä mie katoin netistä oli siitä paikasta mistä käännyttiin heti ovelta takaisin.
No samansuuntainen se oli missä rauniopubi sanan merkitys avautui minullekin. Teemun hyvä kommentti olikin miltä siellä näytti "Ai tuoli meni rikki? No naulataan se tuohon seinään kiinni".
Ruokapuolesta ja viineistä komppaan Anssia eli kiitän Teemua hyvistä kommenteista ja asiantuntevista neuvoista meille "taviksille".
Kerroin heti alkuun, että minulla on weak stomach, mutta se alkoi vasta lähtöaamuna eikä ehtinyt siten Unkarin reissulle ollenkaan. Se yllätti, vaikka koko ajan olinkin varovainen...
Kiitokset kaikista niistä opiskelijakeskusteluista "pub workshopeissa", jotka nousivat omalta osaltani matkan kohokohdaksi. Se, että olimme Unkarissa ei ollut niin väliä, mutta että saimme keskustella matkailunsisällöistä ja kokemuksista niin laaja-alaisesti ei tapahdu kovinkaan useasti olit sitten missä hyvänsä.
Koulutukset, kuljetukset, ruokailuopiskeluun liittyvät innovaatiot, puhtaanapidon merkitys rakennusten materiaalivalinnoissa, yrittäjyyden tuomat haasteet, hävikin hallitseminen ja miten opiskelijoiden kunnioitus varsin kalliittakin tavaroita kohtaan saavutetaan etteivät mene rikki heti alkuun ja listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle...
NÄMÄ keskustelut avasivat silmiäni laajemmin matkailualan sisältä kuin monikaan luento tai koulutusmoduli missä olen ollut mukana.
Mahtava reissu ja toivottavasti jatkossa nämä keskustelut osataan hyödyntää osaksi opintokokonaisuutta. Siihen keskusteluun kun ei sitä pubia tarvita, vaan aikatauluihin vähän löysää, jolloin jokainen voi jakaa omia kokemuksiaan mitä alalta on karttunut puseroon!