Lukaisin tuossa läpi ennakkotehtävän, että muistuisi kunnolla mieleen, millaisia ennakkokäsityksiä ja -odotuksia minulla oikeastaan oli ennen matkaa.
Ennakkokäsityksistä poiketen Balatonin alue vaikutti vielä suhteellisen luonnonmukaiselta eikä lainkaan niin täyteentupatulta kuin olisin voinut kuvitella. Luonto sinänsä oli osaksi erilaista, kuin olin kuvitellut. Olin ajatellut, että Balatonin ympäristössä kohoilisi vuoria, ei tosin niin korkeita kuin naapurimaissa, mutta kuitenkin. Bussin ikkunasta nähdyt, kumpuilevat metsämaisemat komeine ruskan väreineen olivat toisaalta jopa positiivinen yllätys. Itävallassa on Alpit, Unkarissa Balaton ja Sherwoodin metsä. Ei ollut vaikea kuvitella Robin Hoodin kuvauksia noihin maisemiin, kuten Alan meille bussissa kertoi. Ennen matkaa (ja matkan aikana) lueskelin muutamia artikkeleja Unkarin maaseutumatkailusta, joka tuntui olevan suhteellisen hyvin organisoitua ja tärkeä osa maan turismia. Jälkeen päin olen miettinyt, mahtaako maasta löytyä Metsähallituksen kaltaista organisaatioita, joka huolehtisi vaellusreiteistä ja retkeilystä sinänsä? Maastot vaelluksille olisivat varmasti upeat. Tiedän, että Suomen autiotupa-kulttuuri on vertaansa vailla ja sekin valitettavasti muuttumassa enenevässä määrin maksulliseksi, mutta kiinnostaisi tietää, minkä verran Unkarissa on merkittyjä vaellusreittejä, ja millaisia palveluita niiden varsilla on. Keski-Euroopasta tulee vuosittain Suomeen huomattava määrä retkeilijöitä niin kesällä kuin talvellakin, jotka kehuvat vuolaasti hyvinhuollettuja reittejä ja leiriytymismahdollisuuksia. Ehkä unkarilaiset voisivat oppia tästä meiltä jotain. Toisaalta nämä matkaajat tuovat hyvin vähän rahaa Suomen matkailulle, koska he yöpyvät joko teltoissa tai ilmaisissa tuvissa, eivät käytä opas- tai ohjelmapalveluita jne.
Mitä me Suomessa sitten voisimme oppia unkarilaisilta? Vanhan kunnostaminen uudisrakennuksen sijaan, kulttuurin ja historian hyödyntäminen matkailussa, kotimaan matkailuun panostaminen jne. Tässä muutama mieleen tuleva asia. Mielenkiintoista oli jälkeen päin tajuta myös alkoholikulttuurin eroja. Esim. Magisterin opiskelija-asuntolassa myytiin viiniä ja olutta, toimisiko tämä Suomessa? Epäilen. Suomessa tämä tarkoittaisi sitä, että opiskelijoita kannustetaan juomaan alkoholia.
Positiivista oli huomata, että emme me suomalaiset taidakaan olla niin kauhean ujoja ja arkoja :) Kaikkien Pecha Kuchat olivat mielestäni loistavia! Jokaista varmasti jännitti esitys enemmän tai vähemmän, mutta hienosti me niistä selvisimme -jee!!! Ja kuten paikalliset opiskelijat olivat Alanille kertoneet, he olivat todella otettuja kielitaidostamme, miten osaisimme olla siitä ylpeitä emmekä vain väheksyisi taitojamme? Uskon, että edustimme koulujamme ja suomalaisia tässä suhteessa oikeasti tosi hyvin.
Lopuksi vielä yksi huomio unkarilaisista ihmisistä. Työskentelin 2000-luvun alussa kaksi talvikautta Itävallan Alpeilla hiihtokeskuksessa, jossa oli työntekijöitä myös Unkarista. Tuolloin sain heistä sen vaikutelman, että kansa on köyhää, arkaa eikä heillä ole kovin hyvä itsetunto. Tämän matkan myötä mielikuvani muuttui. Unkarilaiset vaikuttavat olevan ylpeitä maastaan ja kulttuuristaan huolimatta siitä, että maa elää murroksessa. Oli tietysti järkyttävää kuulla, että keskipalkka on 500-700 €, ja eläke siitä vielä melkein puolet. Meille kaikki oli halpaa (ainakin Budapestin ulkopuolella), mutta suhteutettuna elintasoon tilanne onkin ihan toinen. Jollain tavalla minussa heräsi jokin esiaikainen sympatia tätä kansaa kohtaan matkamme myötä :)
21 suomalaista ylemmän AMK-tutkinnon opiskelijaa ja neljä yliopettajaa osallistui englanninkieliselle opintojaksolle Pannonian yliopistossa. Matkaohjelmaan kuuluivat mm. Veszprém, Balaton -järven alue ja Budapest. Tässä blogissa osallistujat kertovat matkakokemuksistaan ja arvioivat oppimaansa. Tervetuloa - Üdvözlet!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogiarkisto
-
▼
2011
(41)
- ► joulukuuta (2)
-
▼
marraskuuta
(37)
- Näin matkan jälkeen...
- Pari kuvaa reissusta ja video Youtubeen
- Matkan antia
- Unkarin matkan kokemuksia 2
- Matkakokemuksia Unkarista 2 - viiniä, viiniä!
- Muistoja Unkarista ;)Hei ja kiitokset kaikille osa...
- <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 ...
- Yksilöllisyys kunniassa
- Mukava matka – rankka retki (osa 2)
- Unkarin matkalla opittua
- Ennakko-odotuksista kokemuksiin
- Matkan analysointia 2 Päällimmäiset tunnot tuli jo...
- Muistoja matkalta (osa2)
- Odotukset ja ennakkokäsitykset ennen Unkarin matka...
- Unkariaa ennen ja jälkeen
- Tietoa, tuntemuksia ja kokemuksia Unkarin matkasta...
- Tietoa, tuntemuksia ja kokemuksia Unkarin matkasta...
- Uutta oppimassa Unkarissa 2
- Miten hyödynnän Unkarin matkalta saatuja kokemuksia?
- Matkailu avartaa
- Mukava matka – rankka retki
- Kokemuksia osa 2
- Tervehdys Kuusamosta!
- Hajanaisia ajatuksia matkasta Unkariin.
- Mitä jäi Unkarin reissusta puseroon?
- <!--[if gte mso 9]> Normal 0 21 ...
- Matkakokemuksia Unkarista
- Unkari raskas mutta silti antoisa opintomatka
- Unkarin matkan kokemuksia
- Oppiminen suhteessa omiin oppimistavoitteisiini
- Ennakkokäsitykseni ja kokemukseni Veszprémenistä j...
- Unkari - monien mahdollisuuksien maa
- Kokemuksia 2
- Matkamuistoja Unkarista
- Hello from Haapavesi!
- Uutta oppimassa Unkarissa
- Kokemuksia
Hyviä huomioita luontomatkailuun liittyen!
VastaaPoistaItseäni kiinnostivat todella paljon Bakony:n vaellusreitit ja se miten luontomatkailu on siellä organisoitu ja miten reitit on hoidettu.Tästä lähtökohdasta oli melkoinen pettymys, että päädyimme sään vuoksi keskiviikkona eläintarhaan.(Vaikka sekin kokemuksena oli jälkikäteen ajateltuna mainio.)Mutta toisaalta tässähän on upean Budapestin lisäksi syy palata Unkariin
Jaanan ja Nooran kanssa täysin samaa mieltä tästä "luontomatkailusta". Mietin monesti bussissa istuessani, että mitähän tuolta todella kauniista metsistä löytyy? Onkohan siellä pyöräily tai vaellusreittejä? Ja tästä kysyinkin ja hieman pettymyksekseni sain vastauksen etteivät paikalliset tai keski-eurooppalaiset arvosta omaa metsäänsä. Vaikka mielestäni ne olivat erittäin kauniita ja väririkkaita. Tässä voisi olla yksi kehittelyidea ihan vain ajatellen vaikka paikallisväestöä.
VastaaPoistaVirva