maanantai 7. marraskuuta 2011

Odotukset ja ennakkokäsitykset ennen Unkarin matkaa (ja kuinka sitten kävikään)

Unkarista en tiennyt ennen matkaa juuri mitään. Balaton järvi oli nimenä tuttu jo koulun maantiedon tunneilta, pustan alueesta olin kuullut puhuttavan ja Budapestin tiesin olevan kauniin kaupungin. Ajatuksissani kuvittelin maan olevan olevan tasaisen, jossa silmänkantamattomiin olisi nähtävissä viinin viljelyksiä ja peltoalueita. Ei homma ollutkaan aivan niin…

Veszpremissä ollessamme nautin kauniista ja vihreästä kaupungista ja sain todeta, että rinteitä ja vuoria löytyy täältäkin! Kaupunki itsessään oli kiehtova: vanhat rakennukset, nähtävillä oleva historia ja kaiken tämän keskellä oleva nykypäivä näyttivät viettävän suhteellisen vilkasta yhteiseloa. Yliopistoon ja opiskelijoihin olisin mielelläni tutustunut ja olisi ollut mielenkiintoista seurata opetusta sekä kuulla heidän ajatuksiaan matkailusta.

Balatonin alueen vierailua odotin kovasti. Olin kiinnostunut siitä, millaista ohjelmatarjontaa, majoituspalveluita ja infraa alueelta löytyy? Balatonin rannalla ollut turisti-info oli tyylikäs ja kylläpä minua hymyilytti alakerran kokoustiloissa jaettu kansio. Juuri samantyylisiä kansioita meilläkin tehdään pressi- ja matkanjärjestäjien vierailuita varten…Harmi, että alueen turistikausi oli ohitse emmekä päässeet näkemään alueen koko tarjontaa. Ehkä ensi kerralla sekin onnistuu.

Mieleeni on jäänyt vahvasti vierailu viinitilalla ja luostarissa. Viinintilan esittely ja toiminnan esittely sujui sutjakkaasti englanniksi. Tämä oli juuri sitä, mitä olin matkalta toivonut: kurkistusta yrittäjyyteen matkailun parissa ja alueen maaseudulla. Näitä olisi matkan aikana voinut kenties olla enemmänkin. Luostarissa vierailu olikin sitten oma lukunsa. Olen näin matkan jälkeen yrittänyt sanoin kuvailla ystävilleni sitä valtavaa Da Vinci- kirjastoa, jossa todella tunsi historian siipien havinaa. Tunnelma on itse koettava, jotta sen ymmärtää…

Kylpylässä vieraillessani sain havaita sen, kuinka erilaisia meidän kylpyläkulttuurimme ovat. Unkarissa panostetaan terveyteen ja hoitoihin kun me taas olemme oppineet liittämään kylpylöihin liukumäet, lasten altaat ja ehkäpä kovan taustametelinkin. Unkarissa hommat hoidetaan toisin: vierailu kylpylässä on itsensä hoitamista ja rentoutumista varten. Voit pulahtaa välillä hoitaviin vesiin ja sen jälkeen loikoilla hetkisen aurinkotuoleissa keskustellen ystävien kanssa.

Matka sai huipennuksen Budapestissä. Hieno hotelli ja sen tuoma luksus oli loppuhuipennus matkalle. Mikalle kiitokset siitä, että järjestit vierailun Suomen suurlähetystössä. Oli mielenkiintoista kuulla Unkarin tämän hetken poliittisesta ja taloudellisesta tilanteesta. Budapestiin joudun palaamaan uudestaan, sillä niin paljon jäi vielä näkemättä!

Viikko vierähti nopeasti. Ennätin ehkä kuitenkin saada ainakin jonkinlaisen käsityksen Balatonin alueen matkailusta, tarjonnasta, mahdollisuuksista ja markkinoinnista. Samoin kuin monesta muustakin kohteesta Suomessa Pecha Kucha esitysten kautta J

Kiitokset kaikille hyvästä seurasta. Kaikki te teitte matkastani ikimuistoisen! Ja isäntämme Alanin ja Agnesin panoshan oli matkan onnistumiselle merkittävä. Heille myös kiitos!

Elsi

4 kommenttia:

  1. Kyllähän matkailussa on paljon kehitettävää joka puolella silloin kun voimakkaasti eletään luonnon armoilla. Balaton on siis käytävä katsomassa joskus kesäaikaan.

    VastaaPoista
  2. Toit blogissasi esille Hotel Kempinskin luksushotellina (kuten monet muutkin). Itse majoitus- ja kokouspalveluja tarjoavana ammattilaisena antaisin hotellille neljä tähteä. Toki "kontrasti" Vészpremissä vietettyjen oppilas-asuntolapäivien jälkeen nostaa hotellin tasoa mukavasti. Itse jäin ammatillisessa mielessä kaipaamaan Vészpremin osalta tutustumista muihinkin paikallisiin majoitusvaihtoehtoihin.

    VastaaPoista
  3. Jokaisella on varmaan oma kuva siitä mitä tasoa Kempinski oli. Riippuu ihmisen kokemuksista ja eri maiden taso-eroista. Tokihan Suomesta löytyy varmaan jo alemmlta tasolta yhtä monipuolisia tai hienoja hotelleja.

    VastaaPoista
  4. Hotellimajoituksesta olen samaa mieltä, mutta tarkentaisin ajatustani. Ei- niin järjestelmällinen hotelliluokitus antaa matkustajalle mielikuvituksen varaa ja tähän liittyy myös kulttuuriin mistä tullaan. Täytynee sanoa, että opiskelijamajoituspohja vaikutti mieltymyksiin ja vaikutuksen luksus-hotellista (fiilis oikeassa sängyssä oikean suihkun jälkeen kylpytakissa oli mahtava vrt opiskelija-asunto). Monissa 5 (ja dubain 7-tähden) hotellissa vierailleena olen huomannut kirjon olevan valtava. Sviitti ei ollut yhtä tasokas kuin Kämpissä ja palvelu yhtä loisteliasta kuin Dubaissa mutta toisaalta Bangkokiin verrattuna molemmat parempia kuin paikallinen 5 tähteä. Itse olisin antanut hotelille 4tähteä, mutta aina pitää suhteuttaa hotellin asteikkoa myös maan yleiseen tasoon. Pedin avaamispalvelut ja aamupala jne. edustivat tavallaan 5 tähteä. Me suomalaiset olemme tottuneet monessa suhteessa pitämään itsestään selvyyksinä asioita, jotka monessa maassa ovat spesiaalisia.

    VastaaPoista