maanantai 7. marraskuuta 2011

Tietoa, tuntemuksia ja kokemuksia Unkarin matkastamme (1)...



Aluksi haluan kiittää teitä kaikkia mukavasta matkasta ja matkaseurasta (erityiskiitos Mikalle matkajärjestelyistä, vaikka aikataulu oli mielestäni turhankin tiukka). Veszprémin osuuden kruunasi ehdottomasti Agnesin ja Alanin vieraanvaraisuus, leppoisuus ja heidän meille uhraamansa aika.

En ollut aikaisemmin vieraillut Unkarissa ja lähdin matkalle avoimin mielin, ilman suurempia ennakko-odotuksia. Unkari-tietämykseeni kuului ainoastaan, että maa on ennen kaikkea kulttuurihistoriallinen kohde sekä se, että pääkaupunki Budapest on maan suosituin matkailukaupunki. Lisäksi tiesin ennakolta, että Unkari on tunnettu terveys- ja hyvinvointimatkailustaan sekä viini- ja ruokakulttuuristaan (etenkin paprikastaan ja gulassi-keitostaan).

Omat oppimistavoitteeni puolestaan täyttyivät melko hyvin matkan aikana. Sain harjoittaa englanninkielentaitoani (jopa Pecha Kucha meni ihan hyvin kireästä aikataulusta huolimatta), opin paljon Unkarin kulttuurista ja matkailusta sekä tutustuin uusiin ihmisiin ja sain jakaa ajatuksia heidän kanssaan. Kuten useat muuten ovat jo kommentoineetkin, olisin itsekin toivonut enemmän teoreettisia luentoja Agnesilta ja Alanilta.

Unkarin matkailun vetovoimaisuus kohdistuu mielestäni kulttuurimatkailuun (historia, perinteet, linnat jne.), terveys- ja hyvinvointimatkailuun (etenkin Hévizin kylpylä) sekä viinimatkailuun. Balatonin järvialue taas on selkeä rantalomakohde, jonka ympärille on rakennettu erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja (esim. pyöräily ja purjehdus).

Unkarin kulttuurimatkailun vetovoimaisuuden saimme matkan aikana kokea hyvin esimerkiksi Véspremissa (ihastuttava pieni ja rauhallinen vanha kaupunki, täynnä historiaa ja tarinoita) sekä Tihanyn-niemessä (luostarikirkon jyrkänteeltä avautui todella kauniit maisemat). Ehdottamasti yksi suosikkini oli käynti Pannonhalman luostari-alueella (historia, kauniit maisemat, arkkitehtuuri, uskonnolliset vanhat muistomerkit, kirjasto sekä näyttävät lasimaalaukset kappeleineen). Suosikkeihini lukeutui myös pääkaupunki Budapest (joka on myös merkittävä kylpylä- ja kokouskaupunki), jossa vietimme kaksi päivää. OK Matkojen järjestämä kaupunkikiertoajelu Budapestin merkittävimmissä kohteissa (muun muassa vaikuttava Sankarien aukio, Parlamenttitalo ja Kalastajain linnoitus) täydensivät hyvin lyhyttä vierailuamme.

Viinimatkailuun saimme tutustua Koczor Pincétin viinitilalla. Minuun vaikutuksen teki viinitilakohteen pienen perheyrityksen aito vieraanvaraisuus ja ystävällisyys sekä ravintolatilan kodikkuus ja lämminhenkisyys. Tutustuminen Hévizin terveyskylpylään jäi omasta puolestani laimeaksi, koska kuuluin heihin, jotka eivät (syystä tai toisesta) päässeet uimaan, eivätkä siten päässeet tutustumaan kylpylän sisätiloihin ollenkaan.

1 kommentti:

  1. Hyvin kiteytetty nuo unkarin matkailun vetovoimatekijät!
    Itseäni kiinnosti hyvin paljon tuo Koczor Pincètin viinitilan toimintastrategia ja se, että pieni perheyritys voi olla noinkin kannattava. Viininviljely olisi loistava ammatinvalinta , jos se Suomessa menestyisi!
    Unkarissa panostetaan paljon kulttuurimatkailuun, mielestäni maatilamatkailun markkinoiminen jää varjoon ja liian vähälle. Unkarissa on erittäin kaunis luonto, johon kannattaisi myös satsata. Meillä jäi näkemättä ainakin yksi Unkarin suosituimmista matkailun vetovoimista, eli ne ratsutallit ja unkarin pustat. Itse jonkun verran hevospiireissä kulkeneena, tiedän, että moni on käynyt tai haluaisi käydä Unkarissa juurikin ratsastemassa pitkin aroja mielettömillä ratsuilla tukka hulmuten! hahah tätähän se on. =)
    Kun ensi kerran saan mahdollisuuden kiertää unkaria, jätän massaturismin kohteet vähemmälle ja panostan ruralturismiin ja painun maaseudulle tonkimaan erilaisia ekologisuuteen panostavia ja omavaraisia pieniä ja idyllisiä yrityksiä. Ja maisten paljon viinejä. =)

    Mikalle vielä valtava kiitos järjestelyistä. Matka oli hyvä ja mieltäavartava. =)
    Toivoo Satu

    VastaaPoista